Ikämiessuojeluskunnan säätiö
Ikämiesten Säätiö — Ikämiessuojeluskunnan Säätiö
Ikämiessuojeluskunnan Säätiö hallinnoi helsinkiläisen Ikämiessuojeluskunnan säätiöimää varallisuutta. Säätiö perustetiin alun perin Ikämiesten Säätiö nimisenä 6.11.1944, kun päätös suojeluskuntien lopettamisesta tehtiin. Vuonna 2004 Säätiön hallitus teki esityksen nimen muuttamiseksi Ikämiessuojeluskunnan Säätiöksi. Nimi ja uudet säännöt hyväksyttiin 26.4.2005.
Ikämiessuojeluskunnan Säätiön juuret ovat rahastossa, jonka Ikämiessuojeluskunta perusti talvisodan jälkeen avun tarpeessa olevien jäsentensä auttamiseksi.
“Varsinkin viime talvisodan aikana sai lisävirikettä ikämiesten keskuudessa jo aikaisemmin vireillä ollut kysymys oman kukkasrahaston tapaisen rahaston perustamisesta Ikämiessuojeluskunnan omiin nimiin. Kun rintamalta alkoi saapua viestejä kaatuneista ikämiehistä, jotka täällä peitettiin kotiseudun multiin, halusivat heidän sk-toverinsa jollain näkyvämmällä tavalla kunnioittaa heitä ja säilyttää heidän muistonsa jälkipolville. Samalla voimistui myöskin velvoittava tunto, että suojeluskunnan oli jollakin tavalla taloudellisesti avustettava kaatuneiden jäsentensä apua tarvitsevia omaisia. Näin kiteytyi vähitellen ajatus oman rahaston perustamisesta tähän tarkoitukseen.” Toimintakertomus 1941
Suojeluskuntajärjestön lakkautus päätöksen tultua tietoon, oli pikaisesti huolehdittava Ikämiesten muisto ja avustusrahaston varojen sijoittamisesta. Niistä yhdessä Ikämiessuojeluskunnan muiden varojen ja omaisuuden kanssa päätettiin muodostaa säätiö nimeltään Ikämiesten Säätiö.
Ikämiesten Säätiö pyrki avustustoiminnassaan säilyttämään alkuperäisen rahaston hengen: “Säätiön tarkoituksena on sen hallituksen harkinnan mukaan ja näiden sääntöjen puitteissa avustuksilla tukea ja auttaa Ikämiesten Suojeluskuntaan kuuluneita, avun tarpeessa olevia invalideja, jäseniä ja jäsenien jälkeenjääneitä omaisia sekä muitakin kärsimään joutuneita, jotka ovat toimineet kotien ja isänmaan hyväksi.” Sääntöjen 2 §
1970 — 1980 ‑lukujen vaihteessa avustuksen tarpeessa olevien määrä putosi nopeasti alle kymmeneen ja Säätiö ryhtyi etsimään uusia avustuskohteita. 1980-luvun puolessavälissä Säätiö kääntyi Keski-Helsingin Sotaveteraanien, Vapaussodan Invalidien Liiton ja Sotasokeat ry:n puoleen tiedustellen avustuksen tarpeessa olevia. Avustettavia löytyi viisi ja Sotasokeiden kanssa syntyi pitkäaikainen yhteistoiminta. Vuonna 1990 päätettiin ottaa sotasokeiden lisäksi uusia avustettavia ja ilmeni, että Kaatuneiden Omaisten Liitolla oli tarvetta kuntouttaa sotaleskiä.
Paluu suojeluskuntaperiaatteeseen
Keväällä 1995 Puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund kertoi näkemyksensä siitä, että valtiovallan mahdollisuudet tukea vapaaehtoista maanpuolustusta ovat rajalliset ja eräänä mahdollisuutena on keskittää eri säätiöillä ja rahastoissa olevat varat Maanpuolustuksen Tuki ry:een.
Komentajan heittämä ajatus pani Ikämiesten Säätiön miettimään tulevaisuuttaan varsinkin, kun säätiön avustustoimet olivat jo siirtymässä pois sääntöjen edellyttämistä alkuperäisistä kohteista: suojeluskunta- ja lottaveteraaneista. Säätiössä katsottiin, että käynnissä olleen avustustoiminnan rinnalla voitaisiin myös avustaa vapaaehtoista maanpuolustusta.
Ikämiesten Säätiö aloitti vuonna 2000 yhteistyön Maanpuolustuksen Tuki ry:n kanssa. Säätiön alkuperäiset säännöt tarkistettiin vuoden 2000 aikana kahdella oleellisella lisäyksellä, jotka mahdollistivat toiminnan laajentamisen.
Säätiön tarkoitusta määrittävään toiseen pykälään lisättiin virke: “Säätiön tarkoituksena on myös tukea vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta, jota säätiön peruspääoma on aikanaan palvellut.”
Neljänteen pykälään, jossa määriteltiin miten säätiö toteuttaa tarkoitustaan tuli seuraava lisäys: “Maanpuolustuskoulutuksen tukemiseksi säätiö antaa taloudellista tukea vapaaehtoista maanpuolustustyötä harjoittaville järjestöille ja voi itsekin toteuttaa maanpuolustuskoulutusta.”
Vuonna 2004 Säätiön hallitus käynnisti toimenpiteet säätiön nimen muuttamiseksi muotoon Ikämiessuojeluskunnan Säätiö ja uudet säännöt hyväksyttiin seuraavan vuoden huhtikuun 26. päivänä.
Säätiö määritteli toimintansa uusiksi suuntalinjoiksi seuraavat neljä kohtaa
- jatketaan sotasokeiden tukemista
- tuetaan vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta pääomatulojen sallimissa rajoissa
- tuetaan yhden Helsingin Sotilasläänin alueella toimivan vapaaehtoisen maanpuolustustyötä tekevän järjestön maanpuolustuskoulutukseen liittyvää projektia
- korostetaan toiminnassa Ikämiessuojeluskunnan perinteiden vaalimista.
Ikämiessuojeluskunnan jälkeensä jättämän omaisuuden tuotto on palannut palvelemaan suojeluskuntien alkuperäistä tarkoitusta – koulutusta isänmaan puolustamiseksi.